Skip to main content

Det finnes ikke mange ubestegne fjell igjen i verden, og her kommer de tre sveitsiske klatrerne Stephan Siegrist, Thomas Senf og Dres Abegglen inn i bildet. Deres største lidenskap er nettopp å oppdage, og om mulig, bestige disse fjellene. For ikke lenge siden fikk de oppfyllt sitt ønske; de klarte å gjennomføre tre førstebestigninger i Nord-India.

Stephan Siegrist speider etter en mulig ny rute på det da ubestegne fjellet Bhala (Spear) i India. Foto: Thomas Senf

Fjell kan uten tvil være flotte og mektige og det er ikke overraskende at man kan finne flere Matterhorn-lignende fjell andre steder i verden. Det sveitsiste klatrelaget med Stephan Siegrist i spissen fant et, nord i India. Den mektige karakteristiske pyramiden ble lokalisert i den tidligere helt utilgjengelige Kashmir-regionen, på grensen mellom India og Pakistan. Det 5900 meter høye fjellet reiser seg opp som en spydspiss mot de omkringliggende fjellene, noe som også gjenspeiles i navnet, Bhala, eller Spear på engelsk. Etter å ha sett et fotografi av fjellet, besluttet de tre klatrerne i september i år å reise tilbake til området der de tidligere hadde kartlagt ubesteget terreng.

Stephan Siegrist på vei opp et av de få partiene på Bhala med kompakt fjell. Foto: Thomas Senf

Ekspedisjonen bød på en stor utfordring hva gjaldt logistikk. Det eksisterte lite eller ingen informasjon om området, kartene var unøyaktige og noen ganger dukket hele fjellkjeder opp på galt sted. I tillegg var det ingen som visste høyden på hovedmålet, Bhala, og det var også usikkert hvor det var mulig å etablere en basecamp for å få tiltransportert alt av utstyr og materiell.

Stephan Siegrist, Thomas Senf og Dres Abegglen på toppen av Bhala (Spear), 5900 meter. Foto: Thomas Senf

Jeg likte hele opplegget - dette var oppskriften på en ekspedisjon - en reise inn i det ukjente

Stephan Siegrist

Takket være gode kontakter og gode værforhold, klarte de tre klatrerne å bestige fjellet via nord-øst-veggen den 13. september. Men ikke helt uten risiko. Fjellet var langt fra så «fint» som de hadde sett for seg. Fjellet var til tider meget porøst og faren for ras var alltid tilstede.

Stephan Siegrist klatrer på fantastisk fjell på vei opp Te, 5900 meter. Foto: Thomas Senf

Motivasjonen var på topp etter den første bestigningen og de tre besluttet derfor å forsøke seg på et annet nærliggende ubesteget fjell, Tupendeo, 5700 meter. I kontrast til Bhala var fjellkvaliteten på Tupendeo perfekt. Ruten de valgte var på 800 høydemeter fordelt over 21 taulengder.

Fantastisk utsikt fra basecamp mot Te, 5900 meter. 

Etter en periode med dårlig vær som hadde holdt de tre nede i basecamp i tre uker, satte de kursen mot nok et utvalgt ubesteget fjell: Te, 5900 meter. De valgte seg ut en vanskeligere, men også en visuelt finere, rute, og nådde toppen den 2. oktober. Totalt 200 høydemeter på fire taulengder med meget god fjellkvalitet.

Stephan Siegrist, Dres Abegglen og Thomas Senf gjennomførte totalt tre førstebestigninger i Indiske Himalaya. 

Flere bilder kan du finne på Stephan SiegristDres (Andreas) Abegglen og Thomas Senf sine hjemmesider.

Leave a Reply