Skip to main content

Adam Bielecki og Jacek Czech ønsker å gjennomføre det ingen har klart til nå: en vinterbestigning av Nanga Parbat.

På en pressekonferanse i går ble det klart at enda et klatrelag ønsker å forsøke seg på en vinterbestigning av Nanga Parbat. De to polske klatrerne Adam Bielecki og Jacek Czech har som mål å gjennomføre bestigningen i løpet av to uker. Til sammenligning har vinterbestigninger av 8000-meterene Gasherbrum og Broad Peak tatt henholdsvis 60 og 55 dager. Med andre ord et ganske vågalt forsøk hva gjelder tid. I tillegg kommer selvfølgelig alt av faremomenter og risiko som en vinterbestigning innebærer.

Adam Bielecki og Jacek Czech. Foto: Adam Bielecki

God erfaring

Jacek er både en klatrer og alpinist og han har drevet med dette i 25 år. Han startet sammen med nå avdøde Artur Hajzer opp det polske programmet for vinteralpinisme og har tidligere besteget 8000-meterne Nanga Parbat (sommerstid red. anm) og Cho Oyu – i tillegg har han tallrike bestigninger i Alpene, Andesfjellene og Patagonia bak seg.  Adam, født i 1983, gjorde seg kjent allerede som 17-åring da han ble den yngste til å bestige Khan Tengri, 7010 meter. Etter dette har han gjennomført vinterbestigninger av både Gasherbrum I og Broad Peak foruten bestigninger av Makalu og K2.

For å gjennomføre en rask bestigning må man være godt akklimatisert - vår hemlighet er å gjøre dette i Sør-Amerika

Adam Bielecki

Nanga Parbat – aldri tidligere vinterbesteget. Foto: Concord Prod.

Når ekspedisjonen begynner er det vinter i Asia, mens det på den sørlige halvkule, nærmere bestemt i Sør-Amerika, er sommer. Dette vil de to alpinistene utnytte seg av i forbindelse med akklimatiseringen til ekspedisjonen.

På grensen mellom Argentina og Chile er det ganske mange fjell på godt over 6000 meter, inkludert det nest høyeste fjellet på den vestlige halvkule: Ojos del Salado, 6893 meter. Sistnevnte er relativt enkelt å bestige; man kan bli transportert med jeep opp til omlag 5000 meter og derfra er det ikke langt til toppen. 

-Som et ledd i vår akklimatisering vil vi bestige Ojos del Salado og tilbringe to eller tre netter der, sier Adam. 

Akklimatiseringsfjell – Ojos del Salado, 6893 meter. Foto: summitpost.org

Denne sesongen er det til nå to andre lag som også vil forsøke seg på en vinterbestigning:

  • Nanga Light
    Tomasz Mackiewicz,  Elisabeth Revol og Arsalan Ahmed Ansari
  • Nanga Dream Justice For All 15/16
    Marek Klonowski, Karim Hayat, Paul Donau, Pawel Witkowski, Michael Dzikowski, Thomas Kuczynski, Thomas Dziobkowski, Peter Tomza og Safdar Karim
  • Nanga Parbat Winter Expedition 2016
    Janusz Golab, Ferran Lattorre Daniele Nardi, Muhammad Ali Sadpara og Alex Txikon

Oversikt over vinterforsøk på Nanga Parbat.

Følg med på Åpp&ned i tiden fremover – vi vil selvfølgelig holde dere oppdatert. Vi krysser alle fingerne for at vi denne gangen endelig vil få en vinterbestigning av Nanga Parbat.

Leave a Reply