Skip to main content

Et forsøk på å gå Skagastølstraversen resulterte i et besøk til Norges høyestliggende betjente turisthytte, Fannaråkhytta.

Vi, Håkon Martin, Anders T. med venn og Alexander, kom til Turtagrø den 22. juli med mål om å gå Skagastølstraversen. Da vi kom frem lå snøen relativt lavt og det var ganske greit med vind i området. I tillegg til dette var sikten heller ikke så god. Det ble derfor besluttet å avvente på Turtagrø til dagen etter. Den opprinnelige planen var å gå inn til Tindeklubbhytta for å overnatte der, men dette ble altså ikke noe av.

På vei mot Store Austabotntind (2204m)..

..men været er ikke helt på topp.

Dagen etter våknet vi uthvilte (noen sov i telt, andre på hotellet) og klare for en fin turdag, men dessverre så var været heller ikke i dag på vår side. Det var mye tåke i området og tanken på å gå traversen ble lagt helt til side. Kvelden tidligere hadde vi diskutert andre alternativer; Store Austabotntind skulle være erstatteren.

Vestre Austabotntind (2020m) er nådd..

Vi parkerte ved Berdalsbandet og derifra gikk vi innover og opp ryggen som ender på Vestre Austabotntind. Det var mye tåke og følgelig dårlig sikt, og i tillegg økte vinden betraktelig etter hvert som vi nærmet oss. Da vi ankom Vestre Austabotntind hadde været blitt så ille at vi valgte å returnere. Pysete kan man jo si, men det hadde ikke blitt en fin tur videre. I ettertid, med gps-data tilgjengelig, kan man diskutere hvorvidt vi faktisk var på Vestre. Da vi kom tilbake til Turtagrø ble det et par ventepils mens vi vurderte planene videre. Noen foreslo klatring inne i Sogndal, men tilslutt gikk vi for Fannaråken. To andre bekjente hadde også dukket opp på Turtagrø og slo følge med oss opp. Været hadde ikke bedret seg betraktelig og vi ankom Fannaråkhytta i tåke og yr tre timer senere. På hytta ble det vartet opp med middag, øl og cognac, før det ventet oss en god natts søvn.

Etter en liten pause bestemmer vi oss for å gå Fannaråken.

Et par nye karer har sluttet seg til turfølget.

Fremme på Fannaråkhytta (2068m) hvor lapskaus akkurat har blitt servert.

Morgen på Fannaråkhytta.

Vi dro fra Fannaråkhytta i titiden dagen etter og på vei ned lettet endelig tåken noe som gav oss fin utsikt mot det egentlige målet med turen, Skagastølsryggen. Vinden der borte så ut til å være kraftig, og alle var vel egentlig glade for at denne turen ikke ble som planlagt.

Fannaråken i midten av bildet. Et stigning på rundt 1200 høydemeter fra Turtagrø, mesteparten mot slutten.

Turtagrø (884m) og vårt gule telt i sikte.

Utsikt fra Turtagrø: Storen (2405m) i midten, Dyrhaugsryggen til høyre.

Leave a Reply