Skip to main content

Ekstremskikjøreren og eventyreren Andreas Fransson døde i en skredulykke for ett år siden. Hans gode venn og filmskaper, Bjarne Salén, har laget en film til minne om Andreas.

This film is from our last years together where we skied, worked and had amazing adventures together. We went to Chamonix, Norway and Chile.

Bjarne Salén

Omkom i snøskred

Teamet, med ekstremskikjørerne Andreas Fransson og Jean Philipe Auclair, befant seg i det svært bratte og utilgjengelige området i nærheten av fjellet San Lorenzo, 3700 meter, i Patagonia, nær grensen til Argentina. Hensikten med oppholdet var å spille inn en ny webbserie kalt Apogee skiing, et filmprosjekt produsert av den svenske filmskaperen Bjarne Salén.

Ulykken inntraff da Fransson og Auclair var på vei opp en renne og et skred ble utløst like over dem. De to ble dratt med ned 700 meter til starten av en bre. Fotografene Bjarne Salén og Daniel Rönnbäck befant seg på en annen fjellside og kom seg uskadd fra det. Ved hjelp av satelitttelefon klarte de to fotografene å slå alarm, men nærmeste helikopter befant seg 320 kilometer unna, noe som gjorde at redningsaksjonen ikke ble iverksatt før dagen etter. På grunn av det vanskelige terrenget var det ikke mulig for helikopteret å lande, men det ble fløyet så lavt at man kunne konstatere at både Fransson og Auclair hadde omkommet. Trolig umiddelbart.

Ekstremskikjøreren Andreas Fransson

Andreas Fransson livnærte seg som ekstremskikjører og har blant annet jobbet på Riksgrensen i Sverige og i Australia, og for ikke langt tilbake holdt han til i Chamonix. I 2010 ble han tatt av et skred og var nær ved å miste livet, en ulykke hvor han brakk både nakke og rygg. I 2011 ble han årets eventyrer i Sverige. I 2013 var han på ny involvert i en skredulykke på Mount Cook på New Zealand, der en nær venn av han omkom.

Leave a Reply