Skip to main content

Fair Heads doleritt er berømt blant irske klatrere, velkjent på de britiske øyer, men en godt bevart hemmelighet for oss her i Norge. Forruten Irlands mest berømte klatreområder Allaidie og Fair Head, byr den grønne øya på en rekke andre idylliske klatremål.

RETT OPP Irland byr på idyllisk klatring i rolige omgivelser. Foto: David Flanagan

Som ellers på de britiske øyer finnes det i Irland svært få boltede ruter, så godt som ingen, og klatring her utøves tradisjonelt med kamkiler og nøtter. Mange av rutene ligger ved kysten og byr ofte på mer enn én taulengde.

KYSTNÆR KLATRING Trekk til kysten når været er vekslende. Foto: David Flanagan

Irland er kjent for sine grønne åser og sin Whisky. Men dette betyr ikke at man ikke finner utmerkede områder for løping, sykling, surfing og klatring. Været kan være noe ustabilt, men til tross for sitt dårlige rykte, er dette ikke værre en hva en trønder er godt vant med.

-Ved veldig varierende vær kan det være smart å trekke bort fra innlandet og ut mot kysten, sier forfatteren av Rock climbing in Ireland, David Flanagan.

Her kan riktig nok vinden være en avgjørende faktor, legger han til.

MANGE CRAGS Den grønne øya byr på mange klatremål i ydylliske omgivelser, som oftest over flere taulengder. Foto: David Flanagan

Noen nyttige tips

Den beste tiden å dra til Irland hva gjelder klatring vil kanskje være om sommeren, men i perioden mai til september vil det også være en god del mygg i vindstille områder. Med andre ord anbefales heller vår- og høstsesongen.

Når det kommer til overnatting finnes det hoteller, pensjonater og tilrettelagte teltplasser. Men privateide Bed’n’Breakfasts er også et alternativ, og dersom man skal være på samme sted over lengre tid kan leie av et feriehus være vel så gunstig.

Bil er en nødvendighet – de fleste klatreområdene er vanskelig å nå uten.

NATUR I FOKUS Eventyrlig og idyllisk klatring i Irland. Foto: David Flanagan

De fleste irske cragene ligger på privat grunn, men klatring er for det meste godtatt av grunneierne så lenge man opptrer høfflig og rydder opp etter seg.

For mer informasjon anbefaler vi å ta en titt i klatreføreren Rock climbing in Ireland av David Flanagan og nettstedet www.discoverireland.ie.

Leave a Reply