Skip to main content

En hektisk hverdag er ikke alltid omforent med treningsfilosofiens møysommelige kontinuitet. Økten som måtte skje på tirsdag blir brått umulig på grunn av egen sykdom, eller andre eksterne faktorer som du ikke har kontroll på.  Det å sette opp en rutine som kan være fleksibel over tid tror jeg er nøkkelen til suksess, med andre ord: realistisk kontinuitet.

Du har kontroll på dørstokkmila og klarer å kjøre autopilot foran en økt for å unngå og henge igjen i sofaen. Men så kommer det en ekstern finte fra siden: partneren din har blitt syk og du må ta ungene. Eller: du kjenner at du brygger på noe rett før en økt og vet innerst inne at hvile er det eneste fornuftige. Kriiise! Hva skal skje med den planlagte økten?? Nå faller alt sammen! Dette var akkurat hva som skjedde med meg i oktober. Sykdommen rammet hele familien.

Skal man ikke bli heftet av eksterne faktorer eller egen sykdom må man gjøre som Ole Einar å flytte inn i bobilen. Med andre ord: urealistisk. Jeg har selvfølgelig planlagt for dette og har valgt å dele inn i to ulike scenarioer: Eksternt (andre hefter meg) og internt (egen sykdom eller skade).

Høsttur – Fint driv i høstmørket et sted i Nordmarka.

Eksternt tilfelle

Typisk for dette tilfellet er at noen er syke i familien, det er noe som MÅ prioriteres på jobb eller lignende. Løsningen min blir å utsette den kommende økten. Dvs, gjennomførte jeg en A-økt forrige gang og den planlagte økten er en B-økt, blir dette min neste økt når tiden er inne for det. Med andre ord: jeg holder min egen kontinuitet på øktene. Fra tidligere, da jeg trente en god del mer styrke enn i dag, var det oftest de «digge» øktene som ble valgt når det var klart for trening igjen, ergo ble enkelte muskelgrupper prioritert over andre i det totale bildet. Dette unngår man enkelt ved å være tro mot den opprinnelige planen.

Internt tilfelle

Dette er bedre kjent som egen sykdom, influensa, forkjølelse eller en pådratt skade. Her gjelder samme rutine som over, bortsett fra om det har inntruffet en skade. I tilfelle skade prioriteres restitusjon og rehabilitering av denne samtidig som jeg kjører alternative programmer for de deler som ikke er skadet. For eksempel: jeg har vondt i akillesen. Fokuset blir å gi denne hvile for deretter å starte opptrening. I tillegg er det viktig at resten av den fungerende kroppen blir holdt ved like og alternativer som styrke i rygg og overkropp og eksempelvis svømming blir aktuelt i denne perioden.

I oktober inntraff både et ekstern og et internt tilfelle samtidig. Alle i familien ble syke, meg inkludert, i tillegg hadde jeg pådratt meg en mindre skade i forbindelse med et fall på tur. For så vidt hell i uhell: sykdomsperioden inntraff samtidig som jeg var tvunget til å sette løpingen på hold og hvile som følge av skaden. Stravaen så ikke ut, men jeg var glad for at jeg hadde planlagt for dette.

Leave a Reply