Skip to main content

Til tross for mye ustabilt vær i løpet av vår uke i Vent im Öztal i Østerrike,  fikk vi endelig anledning til å komme oss til topp på Guslarspitze. Turen gikk via den kjente betjente turisthytten Hochjoch-Hospiz. Med på turen av Håkon Martin og Alexander.

Veien inn til Hochjoch-Hospiz gikk gjennom Rofental og via en canyon..

Fra vår base i Vent på 1895 moh startet vi å gå mot vest, syd-vest til Rofen, 2014 moh og videre følge Rofental oppover. Første stopp på turen var turisthytten Hochjoch-Hospiz på 2413moh. Etappen hit var kun transport og gikk for det meste på fine stier med enkelte trangere partier der elven hadde gravd ut en canyon. På vår venstre side opp dalen hadde vi topper som Kreuzspitze 3457moh og Kreuzkogel 3338 moh. Skiltingen ga et estimat på tre timer inn, men dette gikk på 1 time og 40 minutter i vanlig turtempo.

Hochjoch-Hospiz, 2412moh, med Oberer Rofenberg i bakgrunnen.

På Hochjoch Hospiz ble det en lunsj med en Tirolsk klassiker på menyen, spek- und käseknödelsuppe, før vi fortsatte turen nordover og opp mot 3128 moh. Et par vi møtte på turisthytten hadde forsøkt å nå toppen tidligere på dagen, men hadde måttet gi opp på grunn av for mye snø. Årets sesong i alpene har vært preget av en etterhengende vinter, og flere vi snakket med hadde aldri tidligere opplevd så mye snø på denne tiden av året. Vi var i første omgang litt skeptiske, men det ble bestemt å gi toppen et forsøk.

Til lunsj var det lokal mat: Speck- und Käseknödelsuppe med en obligatorisk radler ved siden av.

Etter å ha gått i om lag 1 time og 30 minutter kom vi til punktet hvor paret hadde gitt opp, på omlag 2900 moh. Herfra måtte vi lage våre egne spor, men snøen var ikke så tung som vi hadde fryktet. Vi passerte et par mindre snøfelt på vei oppover, og kom til slutt opp til toppen etter knappe 2 timer og 20 minutter fra turisthytten.

Etter hvert som vi nærmet oss toppen ble det mer og mer snø. Et par tyskere hadde snudd på 2900 meter og etter dette måtte vi lage våre egne spor.

Turen opp fra Hochjoch Hospiz byr på en utrolig fin utsikt og på en god dag ser man ikke bare flere av de høyeste 3000-meterne i Østerrike, men også flere topper i nabolandet Italia. I dag hadde også vi været med oss.

Utsikt fra toppen, sydover. Dalen skrått mot høyre skulle vi løpe den påfølgende dagen. Fineilspitze, 3516 moh, er den dominerende toppen i midten av bildet og ligger på den italienske grensen.

Hjemturen innebar en obligatorisk topp-radler på Hochjoch Hospiz før vi bega oss på transportetappen tilbake til Vent. I effektiv gåtid ble det en tur på 7 timer og 30 minutter med en total stigning på 1380 meter. Ølen i Vent smakte meget godt etter dette.

Leave a Reply