Skip to main content

De siste dagene har de to pågående ekspedisjonene på Nanga Parbat vært heldige med været. Meldinger sier at det Italiensk-tyske laget etablerte camp 3 på omlag 6700 meters høyde den 29. januar. Nå er samtlige ekspedisjoner nede fra fjellet igjen, for værvinduet er i ferd med og lukkes.

David og Simone på vei opp fra camp 3. Foto: Simone Moro

Etter Simono Moro og hans makker David Göttlers ekstremt kalde natt i camp 3 den 29. januar, fortsatte de oppover til 7000 meter, se første bilde til høyre. Der valgte de å snu på grunn av meldinger om dårlig vær og senere samme kveld var de nede igjen i basecamp på 3600 meter. De kunne fortelle at veien opp til camp 3 var krevende på grunn av hard is og at de til sammen hadde lagt opp 400 meter med faste tau på de vanskeligste partiene.

Værprognosen fremover. Kilde: mountain-forecast.com

Vanskelige forhold
Simone skriver i sin blogg at forholdene er spesielle da det kun er is høyt oppe på fjellet, hard sådan, og lite snø på mix-partiene. Han er ikke alene om å mene dette. De fra den polske ekspedisjonen som også var der i fjor sier at det er helt annerledes i år: Det er mye vanskeligere og det stilles større krav til teknikk og opp- og nedstigningsferdigheter. Dette gjør igjen at alt tar lenger tid. Som man kan lese av værprognosene i dagene fremover fra mountain-forecast.com, referansehøyde 6500 meter, vil det skje en radikal endring i været førstkommende søndag, 2. februar. De vil møte vind opp mot 100 km/t å få kraftig snøfall. Dette blir også bekreftet av Simones velkjente værekspert fra Innsbruck, Karl Gabl.

Tøffe polakker
I et nylig intervju publisert på nettstedet forumextremum.pl svarer det polske ekspedisjonsmedlemmet Tomasz Mackiewicz følgende da han ble konfrontert med de kommende værmeldingene:

Innen 2. februar er vi på 7000 meter og har gravd oss ut en ordentlig snøhule. Planen er å vente på et vindu der oppe. Deretter, hvis alt går bra, forsøke vi oss på toppen. Men vi får se hvordan situasjonen utvikler seg.

Tomasz Mackiewicz

Polakkene ønsker altså å delvis fortsette på den samme ruten som Tomasz Mackiewicz prøvde seg på i februar i fjor.

Bildet over Manzeno-ryggen som viser polakkens bivuakk.

Bilde over viser Diamir-veggen på venstre side og hans bivuakk på 7147 meter. Planen i år er å gå rundt denne via Mazeno-ryggen (som bildet er tatt fra red anm.).

Oversikt over samtlige ruter på Nanga Parbat.

Italieneren Daniele Nardi skal forsøke seg på Diamir-siden, mens de to andre ekspedisjonene kommer fra Rupal og har til nå fulgt Schell-ruten. Dette er en rute som første gang ble gått i 1976 og som tidligere har blitt sett på som den raskeste veien til toppen.

Leave a Reply