Skip to main content

Den 5. oktober startet den tyrolske klatretrioen Hansjörg Auer (31), Alexander Blümel (28) og Gerhard Fiegl (27) på en ekspedisjon i Himalaya. Målet var å klatre det 6839 meter høye fjellet Nilgiri, nærmere bestemt i Annapurna-regionen i Nepal.

De tre klatrerne forbereder seg på toppstøtet. Foto: Elias Holtzknecht

På formiddagen den 25. oktober, etter tre dager med ekstremt vanskelig og krevende klatring via fjellets til da ubestegne sydvegg, nådde trioen endelig toppen på 6839 meter. Etter dette gikk ikke alt etter planen.

På toppen holdt vi rundt hverandre og sammen gledet vi oss over å ha gjennomført bestigningen av den meget krevende sydveggen. Kort tid etter var situasjonen en helt annen

Hansjörg Auer

Tilstanden til klatremakkeren Gerhard Fiegl hadde forværret seg så mye slik at de kun få hundre meter under toppen var nødt til å opprette en ikke planlagt bivak. Elias Holzknecht som hadde radiokontakt med de tre fra besecamp, forsøkte å organisere en redningsaksjon med helikopter for å få Gerhard raskest mulig ned fra fjellet. På grunn av mye vind og høyden de befant seg på var dette ikke mulig å gjennomføre.

6200 meter: På vei opp dag én. Foto Hansjörg Auer

De tre på toppen av Nilgiri, 6839 meter. Foto Hansjörg Auer

Etter en natt i fjellet hadde Gerhards form bedret seg noe slik at de tre, til tross for ekstrem kulde og sterk vind, kunne fortsette videre ned fra fjellet. Men på vei ned den 26. oktober kom Gerhard ut av balanse, mistet fotfestet og falt 800 meter ned, foran øynene på sine kamerater.

I sjokk og preget etter ulykken fortsatte Hansjörg og Alexander ned fra fjellet. Det var en vanskelig nedstigning, men klokken 18 samme dag var de nede ved innsteget, helt utmattet.

En leteaksjon ble iverksatt omgående, men måtte avlyses på grunn av mye vind og dårlig vær. Først etter to dager var det mulig å gjøre søk med helikopter, uten hell.

Ekspedisjonens rute. Foto: Elias Holtzknecht

Den 1. november dro Hansjörg og Alexander tilbake til Østerrike, uten sin gode venn og klatrepartner Gerhard Fiegl.

Når en god venn og mangeårig klatrepartner faller i døden foran øynene på deg, mister alt annet sin mening. Vår ekspedisjon kunne ikke fått et dårligere utfall - vi er alle veldig lei oss for dette

Hansjörg Auer

Gerhard Fiegl fra Umhausen i Ötztal, Østerrike, ble 27 år gammel. Metreologen og fjellføreren var en utmerket alpinist og i den senere tid gjennomførte han flere teknisk krevende ekspedisjoner i Vest-Alpene, Patagonia og i Alaska. Fjellene var hans andre hjem og store lidenskap.

Leave a Reply