Skip to main content

Et polsk klatrelag melder at de er med i kampen om å gjennomføre den første vinterbestigningen av K2. Verdens nest høyeste fjell har hittil krevd 77 liv.

God planlegging

Det polske laget planlegger å starte 22. desember neste år og håper med dette at det russiske laget ledet av Vassily Pivtsov ikke kommer de i forkjøpet. I mars måtte en polsk ekspedisjon returnere ned fra fjellet på grunn av for mye snø.

-Vi vil starte ekspedisjonen litt tidligere en forrige gang, på første vinterdag, den 22. desember, sier ekspedisjonens talsmann Piotr Tomala.

-Det tar omtrent to uker å komme seg inn til basecamp. Vanligvis er været i desember og januar beste egnet og vi vil benytte oss av denne vinduet. Andre halvdel av januar og februar er verre før det åpner seg et nytt vindu mot mars.

Fjellet K2 befinner seg i Pakistan og er det eneste fjellet over 8000 meter som ikke har blitt besteget vinterstid. Fjellet i seg selv byr på utfordrende klatring og det blir ikke bedre med tøffe værforhold og temperaturer ned mot -55 grader.

For å forberede seg best mulig til ekspedisjonen har Polski Związek Alpinizmu (PZA – vår Tindeklub red. anm.) satt igang et intensivt program.

Klare for K2 -Piotr Tomala sier polakkene er klare den 22. desember 2019.

-Den første reisen blir i januar. Da skal vi til Pamir-fjellene  og bestige Avicenna Peak (7.134 meter), også kjent som Leninfjellet. 7000-meteren er ikke altfor teknisk og har blitt besteget vinterstid flere ganger før, men aldri av noen polakker. 

-I mars, som fortsatt er en vintermåned, planlegger vi en treningsleir i de Slovakiske Tatras. Etter dette er det planlagt to sommerekspedisjoner i Karakoram, både til K2 og Broad Peak.

Polen har et velrenomert rykte når det kommer til vinterekspedisjoner. I 1980 hadde de en vellykket bestigning av Mount Everest og av 14 8000-metere har hele 10 stykker blitt vinterbesteget av polakker, kun tre av andre internasjonale lag. I dag er det kun K2 som gjenstår.

Leave a Reply