Skip to main content

Er du i ukjent terreng på jakt etter stier? Ofte er de medfølgende kartene på GPSer og pulsklokker ikke dekkende nok. Ved, i tillegg til å oppdatere kartet, å legge inn et ekstra lag for graderte sykkelstier, får man utnyttet kartfunksjonen på Garmins smartklokke eller GPS optimalt. Her forteller vi deg hvordan.

I oppsettet har vi tatt utgangspunkt i en Garmin fenix 5x Plus og opplasting til klokken ved bruk av PC. Andre Garmin-enheter benytter samme fremgangsmåte – det er også mulig å gjøre dette via Mac, men dette krever et tilleggsprogram, mer info nederst i artikkelen.

Fremgangsmåte

  1. Last ned kartfilene for og pakk ut disse. Kartfil for nytt hovedkart finnes her (Topo Summer II) og kartfil for MTBmap-kartlag finner du her.
  2. Pakk ut filene på PCen. Etter utpakking skal filene hete noe som ligner på gmapsupp.img og norway-mtboverlay.img.
  3. Koble klokken til PCen og åpne klokkens filhierarki via filer og mapper. Klikk deg frem til mappen GARMIN og åpne denne.
  1. Dra de utpakkede filene over i GARMIN-mappen på klokken. Det kan ta noen minutter å laste over filene, avhengig av enhet. Når filene er lastet over kan du koble klokken fra PCen. Klokken vil nå starte og laste inn kartene, fremgangen vises direkte på klokken.
  2. Når opplastingen av kartene er fullført på klokken må de gamle kartene deaktiveres og de nye aktiveres. For å gjøre dette går du inn på kartmenyen under aktiviteter på klokken.Velg Alternativer, pil opp, når kartet vises, og deretter Kart-innst. Velg Kart og Konfigurer kart. Du får nå opp en liste over de installerte kartene på enhenten. Deaktiver alle kartene bortsett fra de to nye som er lastet inn, disse må aktiveres.

Opplasting av kart og deaktivering/aktivering av gamle og nye kart.

  1. Gå helt ut av menyen og vipps så har du en klokke med et oppdatert stikart samt graderte sykkelstier.

Kartet er klart til bruk.

Mer informasjon om hvordan man utfører oppdateringene via Mac finner du på MTBmap.no og Frikart.no.

Hovedkartet er hentet fra Frikart.no, der det dedikerte arbeidet har blitt utført av blant andre Sverre Didriksen med hjelp av OpenStreetMap og andre støttespillere. I tillegg til møysommelig arbeid fra Ola Endre Reitstøen, via nettstedet mtbmap.no, kan entusiastene også glede seg over et ekstra kartlag med graderte stier – rett på GPS-enheten.

Leave a Reply