Skip to main content

Enten du skal på polferd, vinne et pulkløp, eller kun komme i knallform så er trening med dekk et fint supplement til treningsprogrammet ditt. Høsten har kommet og det er en bra anledning til å komme seg ut med noen dekk. Vi har laget en enkel oppskrift for hvordan man lett kan lage til et system av dekk.

Kom deg i form til vinterens mange pulkturer.

De fleste delene får du tak i hos Biltema (billigst), Clas Ohlson, eller andre tilsvarende butikker. Totalprisen utenom sele kommer på et sted mellom 4-600 kroner. Vi har valgt å gå til innkjøp av en separat sele, det vil si en sele som kun skal brukes til trening med dekk. Om du vil gjøre dette, benytte deg av selen du bruker vinterstid, eventuelt en ryggsekk og dens magebelte, står du helt fritt til å velge selv.

I starten kan det kanskje være tungt nok kun å trekke ett eller to dekk, men oppskriften tar for seg et system med totalt tre dekk. Til dette trenger du, foruten en vanlig pulksele, følgende materiell:

Innkjøpsliste

  • 5 stk karabinkroker med øye
  • 3 stk hurtiglenker (droppes på studentversjonen)
  • 5 stk øyebolter
  • 5 stk store skiver
  • 5 stk låsemuttere
  • 2 stk gummistropper (byttes ut med strikk om du følger Linsdaus modell, se tips nederst i artikkelen)
  • 4 meter statisk tau
  • 3 stk dekk uten felg

Fremgangsmåte

Man starter med å borre hull i de tre dekkene. Ett hull i det bakerste dekket og to i de andre. Øyeboltene er i størrelsen M8, men benytt deg av et 9mm bor da vi erfarte at gummien trakk seg sammen igjen og gjorde det vanskelig å få presset boltene inn i dekket når hullene var mindre enn dette. På innsiden bruker du en stor skive, i tillegg til den medfølgende skiven på øyebolten, og deretter en låsemutter. Biltemas øyebolter består av to skiver – her vil disse følgelig komme på hver sin side av dekket.

Dekk med hurtiglenke.

Etter å ha montert alle de fem øyeboltene, klipper du til tre stykk 75cm lange taustumper og en litt lengre, på om lag 120cm. Den på 120cm skal være mellom dekkene og deg. Om du vil gjøre deg riktig flid brenner du disse i endene slik at tauene ikke fliser seg opp. Deretter fester du en karabin og en hurtiglenke i hver ende på to av de korte stumpene. På den ene lange knyter du først fast hurtiglenken og deretter, omtrent midt på det lengste tauet, knyter du fast to elastiske gummistropper. Fest en karabin i den andre enden av tauet med en fiskeknute.

Dekk med karabiner.

Tau med elastiske stropper.

Har du gjort alt etter oppskriften sitter du nå igjen med to lengder med ca 30-40cm med tau mellom karabineren og hurtiglenken og én lengre bit med karabiner, hurtiglenke og to gummistrikker på midten. Den gjenværende stumpen skal brukes slik at kreftene fra dekkene blir jevnt fordelt til selen. Knyt derfor to karabinere i hver sin ende av taustumpen som igjen kobles til hvert sitt punkt på selen.

Koble sammen delene og du er nå klar for å komme deg til skogs.

Det ferdige systemet.

Kommentarer

Dekkene våre fikk vi av et lokalt dekksenter som mer enn gjerne ville bli kvitt gammel gummi. Bare bank på, hils og vær høflig så får du alt du ønsker. NB dekk med firkantet tverrsnitt vil være vanskeligere å trekke med seg og kan lettere sette seg fast. Øyeboltenes lengde behøver ikke være 110mm, gjerne så korte som mulig for å gjøre monteringen raskere; bare de går gjennom dekket og får plass til en skive og låsemutter i enden. I tillegg kan det statiske tauet med fordel unngå å bli kjøpt i din lokale klatrebutikk (beklager til dere), da dette for noen av oss ble den dyreste posten på handlelisten. Studentversjonen gjør selvfølgelig sistnevnte og sløyfer samtidig hurtiglenkene som erstattes av en enkel fiskeknute.

God trening!

Leave a Reply