Skip to main content

Den 4. juli nådde Josef Inhöger, AMICAL alpin, toppen på verdens tolvte høyeste fjell, Broad Peak, på 8047 meter. Dette ble dermed den første sendingen i Karakoram for sesongen.

Fortoppen på Broad Peak.

Toppstøtet skal, i følge nettstedet til AMICAL alpin, ha startet klokken to om morgenen den 4. juli, i skyfritt vær med moderate vinder. Etter åtte timer nådde de sadelen hvor den utfordrende delen startet. Herfra var det tre timer med bratte heng og klatring grad 3 før deler av laget nådde fortoppen på 8035 meter. Av hele ekspedisjonslaget var det kun Josef Inhöger som nådde hovedtoppen; de andre snudde enten ved fortoppen, like før fortoppen, eller på sadelen, på grunn av dyp snø og ingen faste tau, meldes det fra deres blogg.

Levninger på 7900 meter

På vei opp til toppen av Broad Peak skal man også ha kommet over levningene av en person, trolig en av de savnede polakkene, Maciej Berbeka eller Tomasz Kowalski, som vinterbesteg fjellet tidligere i år. Av det man har av informasjon fra i vinter, er det antatt at Tomasz Kowalski døde av utmattelse og hypotermi over 7900 meter, mens Maciej Berbeka trolig døde under et fall litt lenger ned.

Polakker savnet på Gasherbrum I

På Gasherbrum I skal den polske klatreren Krzysztof Wielicki ha meldt til BBC at han ikke får kontakt med sine landsmenn, Artur Hajzer og Marcin Kaczkan (bildet til høyre). De to savnede polakkene hadde som mål å klatre både Gasherbrum I (GI) og II (GII), uten oksygen og støtte fra sherpaer. Deres siste rapport sa at de hadde nådd 7000 meter på GI. Vi kommer tilbake med mer informasjon fortløpende.

Artur Hajzer og Marcin Kaczkan.

Utsettelse på Nanga Parbat

Sterk vind har gjort det vanskelig for de rumenske klatrerne på Nanga Parbat som fikk etablert camp 4 på 7200 meter den 4. juli. Klatrerne har nå gått det til en lavereliggende camp i påvente av et værvindu.

Leave a Reply