Skip to main content

Tre tyskere i Iran på jakt etter å nå sine vidt ulike mål: Den ene vil slutte fred med sin fortid, den andre vil finne tilbake til sin opprinnelige form og den tredje vil motbevise dagens fordommer. Lykkes de?

Hva i all verden gjør tre tyske menn fra Oberbayern i Iran i slike urolige tider? I et av landene som USAs tidligere president George W. Bush omtalte som ondskapens akse. Et land som skaper frykt i vesten med sitt atomprogram og sitt selvutnevnte teokrati.

MANGE UBESVARTE SPØRSMÅL

Hva er virkelig sannheten bak skrekkrapportene fra landet som tidligere var en del av Alexander den stores rike? Hvordan går det med menneskene i Iran? Hvordan lever de? Hva tenker og føler egentlig befolkningen? Disse spørsmålene ønsker fotograf Andreas Jacob å få svar på. På nært hold, med åpen linse og åpent sinn.

Foto: Andreas Jacob

Foto: Andreas Jacob

DEN MEST BAYERSKE PERSEREN I VERDEN

For eksiliraneren Puria Ravahi er reisen en reise tilbake til fortiden. Han har bodd i Bayern siden 1980, men ble født i Teheran. Hans tyske mor ble kjent med Purias iranske far da hun var au pair i Paris. Faren studerte til maskiningeniør i kjærlighetens by og romansen utviklet seg til et bryllup. Senere flyttet de til Teheran. For en tysk kvinnelig katolikk var dette i de «Roaring Sixties» ikke et stort problem.

-Iran var da et åpent og gjestfritt land, sier foreldrene til Puria.

I 1975 kommer Puria til verden. Familien levde et rolig liv frem til den iranske revolusjonen, men da den islamske republikken ble etablert og Ajatollah Khomeini kom til makten, måtte de flykte tilbake til Tyskland. Og Puria ble som han selv uttrykker det, den mest bayerske perseren i verden. I dag er han en anerkjent filmskaper og nå har tiden kommet for å utforske sine røtter.

Foto: Andreas Jacob

Foto: Andreas Jacob

Foto: Andreas Jacob

DET ULTIMATE COMEBACKET

Den tredje i crewet og kanskje den mest eventyrlystne av de, er Thomas Buttchereit. Hva har han ikke allerede gjort? Som en del av en kvartett  av eventyrlystne idrettsutøvere har han vært over hele verden. Blant annet har han syklet Silkeveien fra India via Kina til Pakistan. Han har også krysset Etiopia og Kirgisistan på hest og i tillegg gått hele østkysten av Grønland på ski.

Men tiden har gått siden da. Turer ble etter hvert mindre og mindre prioritert og jobben krevde mer og mer. Kort fortalt, livet hans forandret seg betraktelig fra hvordan det tidligere var: Eventyreren ble en nyter, idrettsutøveren ble slapp og kroppen fikk 15 kilo ekstra, men ikke som muskler. Å bestige den høyeste vulkanen i Persia på ski måtte jo være det ultimate comebacket.

Foto: Andreas Jacob

Foto: Andreas Jacob

Foto: Andreas Jacob

Lykkes de tre? Fortsettelsen finner du her. I mellomtiden kan du se traileren til Inside Iran:

One Comment

Leave a Reply